Гарбузова пора настала

Гарбуз – унікальний овоч, бо смачний, дешевий та надзвичайно корисний. Оздоровити свій організм продуктом з власного городу, не боячись усіляких гербіцидів, нітратів, можна вже.

Аптека в мініатюрі. Саме так назвав звичайний гарбуз знаменитий лікар минулого Авіцена. І, як виявилося, недарма. Плоди гарбуза мiстять цукор, органiчнi кислоти, вiтамiни – С, Вс, РР, В6, В1, В2, мiнеральнi речовини (калiй, залiзо, мiдь, цинк, кальцiй, фосфор).

Гарбуз – не тільки смачний, а й корисний овоч – у ньому багато каротину. У м’якуші міститься вітамін D, який підсилює життєздатність і прискорює ріст дітей. Особливо цінна клітковина – її легко засвоює організм. Ось чому гарбузові страви лікарі рекомендують для лікувального та профілактичного харчування. В гарбузі багато солей цинку, міді, заліза й фосфору, які позитивно впливають на кровотворення. Завдяки великому вмісту в цьому плоді пектину з організму можна вивести холестерин, а відтак запобігти атеросклерозу.

М’якуш гарбуза – і їжа, і ліки. Гарбузовий м’якуш, вживають для поліпшення функціональної діяльності кишківника, дієвий він при закрепах.

Якщо часто вживати сирий гарбуз, сік з нього, гарбузові каші та інші страви, то можна в такий спосіб поліпшити травлення, зменшити набряки. Це чудодійний сечогінний засіб.

Наїдки з гарбуза підійдуть людям із харчовою алергією, адже він має гіпоалергенні властивості. Тим, хто хворіє на гепатит, недужим із жовчнокам’яною хворобою та холециститом, хронічним колітом та ентероколітом у стадії загострення, із захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз з недостатністю кровообігу), з гострим і хронічним нефритом та пієлонефритом, рекомендують уживати страви з гарбуза. Допоможе він навіть вагітним, коли є нудота.

Страви з гарбуза корисні у період реабілітації після гепатиту А, бо фізіологічно активні речовини м’якуша прискорюють відновлення антитоксичних функцій печінки.

А от для лікування нирок краще вживати не м’якуш, а сік гарбуза. По пів склянки на добу (можна додати трішки яблучного) його з успіхом можна вживати при гострих і хронічних нефритах, пієлонефритах, лікує він коліти й ентероколіти.

Сік з гарбуза має й заспокійливі властивості, поліпшує сон.

Страви з гарбуза є гарним засобом для виведення надлишку рідини з організму, тому рекомендують уживати їх впродовж 3-4 міс. у сирому вигляді до 0,5 кг, а у вареному та печеному – до 1,5-2 кг щодня.

Гарбузове насіння допоможе позбутися глистів. У народній медицині гарбузове насіння здавна використовували як засіб проти глистів. Внутрiшньо – очищене сире насiння гарбуза із сіро-зеленою шкiрочкою застосовують для дегельмiнтизацiї та профiлактики стьожкових глистiв i як сечогiнний засiб (дорослим – 300 г насiння, дiтям до 5 рокiв – 75 г, до 7 рокiв – 100 г, до 10 рокiв – 150 г, до 15 рокiв – 200 г). Через 4 години пiсля вживання останньої порцiї приймають проносне, а через 30 хв. обов’язково ставлять клiзму. Насінням гарбуза лікують і простатит.

Шрот з насіння гарбуза. На вигляд цей засіб для дієтичного харчування зеленого кольору, приємний на смак, але найголовніше, містить багато корисних речовин – клітковину й рослинні волокна, поліненасичені жирні кислоти, мікроелементи, вітаміни, білок, вуглеводи та інші біологічно активні речовини. Тому є незамінним продуктом у дієтичному харчуванні при цукровому діабеті, захворюваннях печінки та жовчного міхура, закрепах, ожирінні, порушенні обміну ліпідів, захворюваннях серцево-судинної системи, хворобах нирок і глистних інвазіях.

Цілюща олія. Попри всі чудодійні властивості цієї рослини та продуктів з неї, є ще один засіб, про який не можемо не згадати, – олія з насіння гарбуза. Але така, що отримана за низькотемпературною технологією, про що свідчить її живий зелений смарагдовий колір і смак несмажених натуральних зерняток гарбуза. Це вельми дієвий натуральний продукт і його можна з успіхом використовувати як у лікуванні, так й у профілактиці недуг. Від інших олій вона відрізняється тим, що має значний вміст поліненасичених жирних кислот (до 60%) Омега-3 та Омега-6 та незначну кількість Омега-9, а також фосфоліпіди, каротиноїди, біофлавоноїди, токофероли та інші. Всі ці речовини є потужними антиоксидантами, які підсилюють дію один одного. Коли людина вживатиме цю олію, то зможе захистити свій організм від передчасного старіння, зменшити вміст «поганого» холестерину в крові, протидіяти тромбозу судин і навіть онкозахворюванням. Рекомендують застосовувати її в раціоні харчування хворих на цукровий діабет, атеросклероз, ішемічну хворобу серця, облітерувальному артриті, тромбофлебіті, виразці шлунка, ранах, які тривалий час не гояться, функціональних розладах нервової системи, хронічній втомі та багатьох інших недугах. Унікальний склад цієї олії сприяє зменшенню проліферації клітин. Тому входить до складу елітних препаратів для лікування простати, як-от «Проставіт», «Пепонен», інші. Широко застосовують олію гарбуза в лікуванні захворювань сечовидільної системи, нирок, жовчного міхура, шлунково-кишкового тракту.

Лариса ЛУКАЩУК